Etusivulle

Gerrit Badenhorst - Afrikan vahvin mies

Etelä-Afrikan Gerrit Badenhorst teki urallaan 1102,5 kilon yhteistuloksen voimanostossa ja kilpaili Maailman Vahvin Mies -kisassa peräti yhdeksän kertaa peräkkäin sijoittuen parhaimmillaan toiseksi. Badenhorst tuli parhaiten tunnetuksi valtavista jalka- ja selkävoimistaan.

Uransa alussa Gerrit Badenhorst harjoitteli painonnostoa ja voimanostoa. Voimanostosta tuli kuitenkin se laji, jossa hän teki hurjia tuloksia. Vuonna 1988 Gerrit teki voimanostossa yhteistuloksen 1037,5 kiloa. Seuraavana vuonna tulos parani jo lukemiin 1060 kiloa. Vuonna 1990 Gerrit Badenhorst löi tauluun 450 kilon kyykyn, 250 kilon penkin ja 402,5 kilon maastanoston eli yhteensä 1102,5 kiloa. Näin hän oli valmiina taistelemaan maailman vahvimman miehen tittelistä kolme voimanoston maailmanmestaruutta takataskussaan.

”Maailmassa on tällä hetkellä kaksi tosi vahvaa miestä, minä ja Riku Kiri.”
Gerrit Badenhorst osallistui ensimmäistä kertaa Maailman Vahvin Mies -kilpailuun vuonna 1992. Hän sijoittui hyvin avauslajissa rekanvedossa, mutta toisena lajina oli Badenhorstin paras laji eli maastanosto. Kanssakilpailijat eivät voineet kuin ihmetellä Badenhorstin voimia tässä lajissa, vaikka mukana oli nimiä kuten Magnus Ver Magnusson ja Jamie Reeves. Gerrit veti voittoraudat helposti ylös. Kuitenkin oli vielä lajeja, joissa Badenhorst ei ollut kokeneempien voimamieskilpailijoiden tasolla. Badenhorst sijoittui kilpailussa lopulta neljänneksi.

2018.08.13 - Boxing Night Olavinlinna 2018

2012.06.23 - Saarijärven Juhannuskisat 2012

2009.10.04 - Fitness Expo 2009

2009.03.28 - Penkkipunnerruksen SM-kilpailut 2009

2006.11.07 - Bill Kazmaier - Alabaman härkä

Vuonna 1993 Maailman Vahvin Mies -kilpailuun osallistui todella kovia tekijöitä. Kilpailun neljäs laji oli kiistelty tukkitaistelu, jossa Riku Kiri ja Gerrit Badenhorst olivat vastakkain. Kumpikaan ei lähtenyt otteluun peruuttelemaan. Lopulta Badenhorst joutui antamaan periksi ja piteli kylkeään. Hän oli loukannut itsensä niin pahasti, että joutui jättämään kilpailun kesken. Badenhorst ei suinkaan ollut ainoa, joka loukkaantui lajissa. Joten eipä ollut ihme, että mies ei erityisemmin pitänyt lajista. Gerrit Badenhorstilta kysyttiin, että kuka nyt voittaa, kun sinä et ole mukana: ”Gary Taylorilla on hyvät mahdollisuudet voittaa titteli, mutta kun puhutaan todellisesta voimasta, niin maailmassa on tällä hetkellä kaksi tosi vahvaa miestä, minä ja Riku Kiri.”

Vuonna 1994 Maailman Vahvin Mies -kisat pidettiin Gerrit Badenhorstin kotimaassa eli Etelä-Afrikassa. Badenhorst hallitsi finaalin maksimivoimalajeja. Kivennostossa nousi maailmanennätys 135 kiloa, samoin nousi maailmanennätys 440 kiloa maastanostossa polvien alta. Kuitenkin Badenhorstilla oli edelleen heikkoutensa voimamiehenä. Esimerkiksi hänen sormien puristusvoimansa ei ollut kärkitasoa. Finaaliin oli jälleen otettu lajiksi tukkitaistelu, jossa hän oli edellisenä vuonna loukkaantunut. Ja vastaan asettui kaiken lisäksi Riku Kiri, jota vastaan hän oli loukannut itsensä. Badenhorstin kommentti lajista oli selvä: ”Paska laji!” Badenhorst sijoittui koko kisassa neljänneksi.

Vuoden 1995 Maailman Vahvin Mies -kilpailun Gerrit Badenhorst aloitti vahvasti. Hän voitti kaksi ensimmäistä lajia, jotka olivat palo-autonveto ja autonpyöritys. Kun finaalissa oli vielä tulossa kaksi maksimivoimalajia, näytti Badenhorstin mahdollisuudet hyviltä. Kuitenkin hänellä oli loukkaantumisia, jotka haittasivat kilpailemista. Nivuset vaivasivat monessa lajissa ja Magnus Ver Magnusson eteni mestaruuteen. Badenhorst kuittasi kuitenkin hienosti hopeamitalin. Kahden kovan takana Marko Varalahti piti Suomen mitalikannassa kolmannella sijallaan.

Myös seuraavana vuonna Gerrit Badenhorst kiipesi mitalipallille, nyt kolmannelle korokkeelle. Mitaliputki olisi hyvinkin saattanut jatkua edelleen, mutta Badenhorst karsiutui vuoden 1997 Maailman Vahvin Mies -kilpailun finaalista. Seuraavana vuonna hän selviytyi finaaliin, mutta ei pystynyt jatkamaan kilpailua karsinnan jälkeen. Vielä kerran Badenhorst punnersi itsensä finaaliin vuonna 2000 ja sijoittui seitsemännelle sijalle. Miehen parhaat vuodet olivat kuitenkin jo takanapäin, mutta mikä harvinaisinta, hän oli kilpaillut Maailman Vahvin Mies -kilpailuissa peräti yhdeksän kertaa peräkkäin!

Lopuksi
Gerrit Badenhorst jätti kilpailu-uransa jäähyväiset suomalaisyleisölle vuonna 2002 Voimamiesten Vantaa Challenge -kilpailussa. Badenhorst sanoi, että Suomi on vahvin maa voimamieskisoissa. Vaikka Badenhorst ei Vantaan kisassa enää pärjännytkään muun muassa hauisvamman takia, oli hieno nähdä tämä voimailun legenda kilpailemassa Suomessa. Nykyisin kilpailu-uran jälkeen Gerrit Badenhorst on kunnostautunut laulajana.

Teksti: Kirmo Varvikko 2008